tiistai 17. joulukuuta 2019

Kuvausjärjestely | P R O S E S S I | Rumpalipoika

ISO1000 | 28mm | f16 | 0,8sec

Pääsin taannoin omien asiakastöideni lisäksi työstämään työparini kanssa äärimmäisen mielenkiintoista ja erilaista asiakkuutta: asiakkaanamme oli aivan tuore lastentavaran verkkokauppa Lastenpuoti Rumpalipoika! Rumpalipojalle tuotimme verkkokauppaan tuoteryhmäkuvat. 

Lastenpuoti Rumpalipoika tuo markkinoille lastentavaran verkkokaupan, jossa myynnistä tulee löytymään sekä käytettyä tavaraa, vintage- ja retroleluja, että ekologisesti tuotettuja ja kestävän kehityksen periaatteita kunnioittavia uusia tuotteita. Rumpalipoika myös mm. sitoutuu yhteistyöprojekteihin, joilla tuotetaan työtä kolmannen maailman naisille.

Inspiraatio ja moodboard

Lastenpuoti Rumpalipojan upeat arvot ja pohjalla kupliva vintagehenkisyys oli tärkeää saada näkyviin, yhdistettynä silti tämän päivän trendeihin ja ajankohtaisuuteen. Inspiraatiota haimme lastenhuoneiden trendeistä, ja Pinterest-benchmarkkauksen myötä visiot yksityiskohdista neljään tuoteryhmäkuvaan alkoivat kirkastua.

  • Viirit
  • DIY kuumailmapallo!
  • Naulakot
  • Valkoinen seinä, johon maalattu värikkäitä siveltimenvetoja (sittemmin vaihtui asiakkaan toivomaan tapettiin)Luonnokset ja kuvaussuunnitelma

Ennen kuvaussuunnitelman työstämistä loimme inspiraatiomme pohjalta mahdollisimman vedenpitävät kuvalliset luonnokset hankintalistoineen, joiden pohjalta kuvia oli äärimmäisen helppo ryhtyä kuvaustilanteessa rakentamaan.

Kuvaustekniset seikat

Kuvat kuvattiin 28mm objektiivilla. Käytännössä kaikissa kuvissa käyttökelpoisin oli mahdollisimman laaja syväterävyysalue, joten aukoksi poikkeuksetta valikoitui arvo f16.


Valaistustekniikka oli jälleen suurin yksittäinen tekninen testailun peikka. Ensimmäisenä kuvauspäivänä koimme harvinaisen marraskuisen ilmiön, suoran auringonpaisteen! Testasimme, miltä se näyttäisi kuvissa, mutta totesimme alhaalta paistavan auringon luovan kuviin liian mielikuvia herättävän valon, joka myös kavensi liian dramaattisesti kuvien jälkikäsittelyn mahdollisuutta. Ikkunat peitettiin läpikuultavalla paperilla valon tasoittamiseksi.

Toisen kuvauspäivän kuvissa päivänpaisteen loistaessa poissaolollaan käytimme kuvissa pelkkää yleisvaloa, luonnonvalolamppua, jolla myös saimme tavoittelemamme suhteellisen neutraalin värilämpötilan.

Kuvien lähtökohtana vaakasuuntaiset/aavistuksen neliömäiset kuvat, sillä kuvat tuotettiin verkkokaupan tuoteryhmäkuviksi. Optimaaliset mitat selvitettiin asiakkaan web designerilta ennen projektin aloittamista.

Kirkas päivänpaiste lämmitti mieltä, mutta loi liian kovia huippukohtia kuvan valaistukseen. 

Läpikuultavalla paperilla peitetyt ikkunat tasoittivat kuvan ja loivat lisää tilaa jälkikäsittelyyn.

Sommitelman suunnittelu

Toteutettavista kuvista kolme neljästä ovat ikäänkuin kurkistuksia lastenhuoneeseen. Yhden kuvista oli tarkoitus olla lähikuva seinähyllyistä, mutta hyllyihin liittyvän hankintaongelman vuoksi päädyimme lennosta luomaa toisenlaisen, lastenhuoneen teemaa jatkavan sommitelman ja asiakas oli tähän lopulta äärimmäisen tyytyväinen.

Lokaatioksi valikoitui valokuvausstudio SSKKY:llä, johon lavastimme raikkaan, modernin ja trendinmukaisen lastenhuoneen. Maalasimme sekä seinän että lattian kirkkaan valkoiseksi (seinä himmeä kiilto, lattia kiiltävä), sillä kuvissa käytettävien vintage-elementtien kanssa tarvittiin ehdotonta raikkautta ja moderniutta, jotta vältettäisiin vaikutelma nuhjuisuudesta. Kuvissa käytettiin niukahkoa väriskaalaa, ja kuvissa toistuvat tehostevärit (keltainen, vaaleansininen, punainen +mintunvihreä) ovat Lastenpuoti Rumpalipojan brändivärejä.

Studioon lavastettu lastenhuoneAsiakkaan toiveesta kuvissa näkyy myös siivu harlekiinikuvioista tapettia, sillä asiakkaan verkkosivuilla on harlekiinikuvioinen marginaali ja hän toivoi kuviin silmäniskun tälle elementille.

Neljäs kuva on eräänlainen seinälle sommiteltu kokoelma kiinnostavia tavaroita. Inspiraatio kuvaan lähti vierailusta Helsingin Kampin MUJI-myymälään, jossa seinälle oli toteutettu kiinnostava kollaasi. Toimme kuitenkin ajatuksen käyttökelpoisuudesta ja siivun trendikkyyttä lisäämällä sommitelmaan myös naulakoita.

MUJI-myymälästä saatu inspiraatio seinäkollaasilleKuvat luonnosteltiin mahdollisimman vedenpitäviksi jo ennen kuvaussuunnitelman luomista, mutta itse kuvausprosessin aikan testasimme huikaisevan määrän pieniä mikrotason muutoksia: yksittäisten tuotteiden vaihtamista kuviin, tavaroiden asentojen muutoksia jne.


Erityisen mainitsemisen arvoinen on hauska yksityiskohta, jonka loimme peilin avulla: yhdessä kuvista käytetty peili olisi auttamatta peilannut epäimartelevia elementtejä, joten loimme leikkisän keinotekoisen heijastuksen keltaiseksi maalatusta levystä ja suurehkosta kettufiguurista.

Sommitelmassa käytettävät tuotteet ovat pitkälti asiakkaan omia ja lisäksi kävimme hankkimassa kuvauslainoiksi trendin mukaisia sisustustuotteita.


Kuvankäsittely ja optimointi

Kuvat käsiteltiin ja optimoitiin lopuksi Lightroomilla ja viimeisteltiin Photoshopilla. Mainitsemisen arvoista:

  • Valo ja valkotasapaino
  • Graafisten elementtien (esimerkiksi julisteet) ja hauskojen yksityiskohtien esiin tuominen sivellintyökalun avulla.
  • Photoshopilla ei-tarkoituksenmukaisten virheiden poisto esimerkiksi vanhoista leluista ja huonekaluista.
Kuvat optimoitiin asiakkaan web designerin antamien mittojen mukaisiksi.

Pohdinnat ja johtopäätökset


  • Jos pääsisin uusimaan projektin, osaisin hallita kameran säätöjä vahvemmin ja esimerkiksi tuottaa kuviin enemmän valoa tinkimättä ISO-arvosta.
  • Projekti oli luovuudessaan äärimmäisen antava ja sain siitä paljon: suurten ja yksityiskohtaisten sommitelmien suunnittelu ja luonnostelu oli haastavaa, mutta valtavan palkitsevaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti