maanantai 2. joulukuuta 2019

Kuvausjärjestely | P R O S E S S I | Kukkaloistoa



Tässä postauksessa raotan kukkakauppa Kukka Fiorille tuottamieni kuvausjärjestelykuvien kulisseja ja kuvausprosessia. Aikaisemmassa, Jouluinen kattaus -nimisessä postauksessa lisää kuvausjärjestelyprosessia kukkien keskeltä ja asiakasesittelyn esivalmisteluineen ja selvitystöineen täältä.

Inspiraatio ja moodboard

Tässä työstetyn kuvasarjan inspiraationa ja ideana oli tuottaa sisustuksellisia, mieleenpainuvia, tarinallisia ja moderneja inspiraatiokuvia kukista ja kasveista. Muutamien irrallisten inspiraatiokuvien lisäksi kuvasin "kukkien tarina" -sarjan, jossa pääosassa on nimenomaan sarjallisuus: kuvien käyttötarkoituksena on esitellä erilaisia kasveja asiakkaan Instagram-feedissä. Asiakkaalle oli myös tärkeää, että kuvissa esiintyisi mahdollisuuksien mukaan klassinen Aalto-vaasi ja siihen asennettava uusi Invase-sisäosa, jolla Aalto-vaasista saadaan käyttökelpoisempi myös muille kuin suurille kukka-asetelmille, ja näissä kuvissa vaasi onkin keskeisessä roolissa.

Alkuperäisen suunnitelman mukaan halusin tuoda Kukkien tarina -sarjaan vielä enemmän sisustuksellisuutta tuottamalla modernin ja minimalistisen kuvasarjan, jossa kohteena olisivat erilaiset tuolit ja niiden "sisustukselliseen sieluun" sopivat kasvit: eräänlaisia tiivistettyjä ostoehdotuksia, joissa kasvit esitellään vahvasti osana sisustussuunnittelua.

Pinterest-benchmarkkauksen myötä ideat kirkastuivat entisestään. Johtopäätöksiä Pinterestistä:

  • Yksinkertainen, minimalistinen sommittelu: kukat ja kasvit pääosassa.
  • Tarinallisuus: ei kuvata kasveja kasvien kuvaamisen vuoksi, vaan kasvit liittyvät sisustukseen, inspiroitumiseen, arkeen ja juhlaan ja elämään.
  • Inspiraation lisäksi konkreettista käyttökelpoisuutta: miten kukilla sisustetaan konkreettisesti (esimerkiksi kuivakukkaseinäkoriste jne.)




Kuvaustekniset seikat

Objektiiviksi valitsin 28mm objektiivin pyöröpolarisaatiosuotimella. Suodin osoittautui korvaamattomaksi lasisia maljakoita ja astioita kuvatessa: alla esimerkki kiiltojen ja heijastusten hallitsemisesta pyöröpolarisaatiosuotimen avulla.

Kiiltäviä ja heijastavia pintoja kuvatessa pyöröpolarisaatiosuotimella saadaan ihmeitä aikaiseksi. Tässä kuva ennen heijastusten vaimentamista suotimen avulla.

Ja tässä pyöröpolarisaatiosuotimen taikaa.
Valonlähteeksi valitsin luonnonvalon, sillä hain tyylillisesti mahdollisimman neutraalia ja orgaanista valaistusta ja värejä. Halusin myös varjojen olevan mahdollisimman orgaanisia erityisesti Kukkien tarina -sarjassa ja hieman sivustapäin suuntautuva luonnonvalo palveli tätä tarkoitusta mainiosti.

Marraskuinen hämärä kuitenkin asetti jälleen kameran säädöille omat vaatimuksensa ja tuotti erinomaista harjoitusta eri arvojen vaikutuksesta toisiinsa.

Pitkän valotusajan ongelmallisuus kasvien kuvaamisessa.

Kuvausympäristön rakentaminen ja sommittelun suunnittelu

Kukkien tarina -sarjassa halusin rekvisiittana käytettyihin podiumeihin reilusti tekstuuria, sillä lasisista maljakoista koottu asetelma olisi todennäköisesti näyttänyt sileällä tasolla paljon latteammalta (toki tätäkin vaihtoehtoa olisi voinut testata). Podiumit olivat valmiiksi jo kohtalaisen tekstuuriset ja rakeiset, mutta pakkeloin niitä epämääräisesti luodakseni niihin erilaisia pintoja ja maalasin ne lopuksi kalkkimaalilla mattapinnan luomiseksi.

Sommittelussa suurinta testailua vaativat pienimmät elementit: kukkien asennot ja sijoittelut Aalto-vaasissa vaikuttivat yllättävän paljon kokonaisuuteen. "Kasvio"-kuvissa (ks. kuvat, joissa kasveja teipattu kirjaan) testasin myös paljon sitä, millainen vaikutus on elementtien runsaammalla "ripottelulla" kuvan tilaan vs. ryhmittelyllä ja rytmityksellä eli vähempien elementtien sommittelusta kuvatilaan ryhminä, jättäen kuvaan myös tyhjää tilaa.

Testasin kunkin kukan kohdalla erilaisia asentoja, pienilläkin muutoksilla kukka näyttäytyi aivan toisenlaisena.



Kurkistus kulisseihin

Testasin, miten kukkakassi toimii tekstillä..

..ja ilman.

Kuvausympäristöä

Näissä kuvissa rakennettiin ideaa perinteisen kasvion luomisesta. Tässä ensimmäistä sommitelmaa.

Alkuperäinen idea kuvakulmaksi oli flat lay, mutta testasin myös runsaasti muita kuvakulmia ja rajauksia.




Testailin myös runsaasti erilaisia aukkoja, ja miten kuvan tarinaan vaikuttaisia esimerkiksi hyvin kapea syväterävyysalue.


Kuvankäsittely ja optimointi

Kuvat käsiteltiin ja optimoitiin Instagramia varten lopuksi Lightroomilla. Mainitsemisen arvoista muokattavista arvoista:
  • kirkkaus/valkoiset/mustat
  • "Käänteinen vinjetti"
  • Värien ja vihreiden korostaminen
Kuvia viedessäni tallensin niistä myös Instagram-optimoidut 1080x1080px muodot resoluutiolla 72px/inch.

Kuvat käsiteltiin lopuksi Lightroomissa.


Pohdinnat ja johtopäätökset


  • Hienovarainen sommittelu: kukkia sommitellessani oivalsin, miten pienillä muutoksilla voi olla hyvin suuri merkitys kuvan kannalta. Yhden kukinnon siirtäminen sentin verran ei oikeassa elämässä luo minkäänlaista muutosta, mutta kuvassa kokonaisuus saattaa muuttua paljonkin.
  • Pyöröpolarisaatiosuotimen nerokkuus valkeni minulle viimeistään nyt.
  • Podiumien rakennusprojekti opetti konkreettista praktiikkaa taustan rakentamiseen ja myös tekstuurien merkitystä kuvan narratiivin kannalta: erityisesti valkoisen kuvaamisesta valkoisella!


Valmiit kuvat löydät Mira Ahola DSGN -blogin puolelta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti