keskiviikko 4. joulukuuta 2019

Kuvausjärjestely | P R O S E S S I | Color maskTässä postauksessa tutkitaan Kampaamo Framelle tuottamieni Color Mask -tuotekuvien kuvausjärjestelyprosessia ja sen kiinnostavimpia käänteitä.

Inspiraationa kampaamo Framelle tuottamissani tuotekuvissa oli orgaanisuuden ja synteettisyyden sitominen samaan yhteyteen. Tavoitteena oli tuoda kuviin luonnonmukaisia elementtejä ja luonnonmateriaaleja, mutta esitellä ne epätavallisella ja "synteettisellä" tavalla.


Inspiraatio ja moodboard

Inspiroiduin taannoin valtavasti Suzanne Saroffin upeista valokuvista, joissa hän sommittelee orgaanisia asioita, kukkia, ruokaa, hedelmiä, jopa eläimiä, erilaisten vesiastioiden lomaan, jolloin vesi vääristää ja muotoilee kohteen uusiksi mitä mielenkiintoisimmilla tavoilla.

Halusin yrittää lainata hitusen Saroffin maailmaa myös omiin kuviini, joihin sommittelin laboratorioista muistuttavia mittalaseja ja eri muotoisia maljakoita ja vesimaljoja ja niiden taakse kasveja ja kiveä sekä metallia, jotka vesi sai vääristää.
Kuvaustekniset asiat

Kuvat kuvattiin 28mm objektiivilla, jossa pyöröpolarisaatiosuodin lasiastioiden heijastumien vaimentamiseksi.

Valaistustekniikka oli tämän(kin) projektin suurin tutkimusta ja testailua vaativa kokonaisuus. Kokeilin joukon eri valonlähteitä ja valaistuskulmia, alkuperäinen suunnitelma piti sisällään soft boxin ja kohdevalon +reflektorin käytön, mutta keinovalon lämpö ja kovat varjot eivät tavoittaneet oikeaa tunnelmaa, joten lopulta valonlähteeksi valikoitui pelkkä yleisvalo.

Harmaakortin käsite tuli minulle tutuksi näiden kuvausten myötä. Varsinaista harmaakorttia ei ollut tarjolla, mutta DIY-harmaakortilla (kuvaan liitetyt valkoiset paperiarkit) valkotasapainon optimointi jälkikäsittelyvaiheessa oli suorastaan tajunnanräjäyttävä oppi.

Sommitelman ja valaistuksen tutkiminen ja pienten hienosäätöjen testailu aloitti kuvausjärjestelyprosessin.
Testissä mm. soft box -valo + reflektori, mutta astioiden kiilto, lämmin valo ja kovat varjot eivät olleet tarkoituksenmukaisia.  
Valonlähteeksi valikoitui lopulta pelkkä yleisvalo (luonnonvalolamppu). Pyöröpolarisaatiosuotimella taitoin jonkun verran pahimpia heijastuksia.

Sommitelman suunnittelu

Sommitelman keskiössä kuvattavien tuotteiden lisäksi olivat vesiastiat ja niiden vääristämät taustaelementit. Testailin, miten vääristymät muuttuivat taustaelementtien etäisyyttä/korkeutta/jne. suhteessa vesiastioihin muutettaessa. Erityisen kiinnostavaksi ja hauskaksi koin efektin, joka syntyi tuomalla marmorikuvioisen rasian tuomisesta aivan kiinni vesiastiaan: veden suurentama marmorikuvio loi mielikuvan "marmorikuvioidusta vedestä".

Hyvin hienovaraisilla muutoksilla sommitelmassa, kuten korkeuserojen luomisella, on suuri merkitys lopputuloksen kannalta ja niinpä testailinkin koko liudan erilaisia mikrotason muutoksia.

Halusin luoda kiinnostavan ja ehkä oudonkin elementin asettamalla marmorikuvioisen rasian kiinni vesiastiaan, jolloin koko astian vesi muuttui marmorikuvioiseksi.
"Marmoroitu" vesi
Alla hienovaraisia muutoksia sommitelmassa. 

Kuvankäsittely ja optimointi

Kuvat käsiteltiin ja optimoitiin lopuksi Lightroomissa. Mainitsemisen arvoista muokattavista arvoista:

  • Valkotasapainon optimointi DIY-harmaakortin avulla!
  • Värien korostaminen ja vaimentaminen värisäätöjen ja saturaatiosäätöjen avulla.
  • "Käänteinen" vinjetti ja midpoint-arvo


Kuvien käsittely lopuksi Lightroomilla.


Lisää valmiita kuvia löydät Mira Ahola DSGN -blogin puolelta, tästä postauksesta.

Pohdinnat ja johtopäätökset


  • Projektin inspiroivin anti oli kipinä luovaan valokuvaukseen.
  • Opin valtavasti lisää valaistusteknisistä valinnoista ja niiden vaikutuksesta lopputulokseen.
  • Myös kameratekniikka tuli jälleen harppauksen eteenpäin edellisistä kuvauksista.
  • Harmaakortin käsite oli suorastaan maailmoja avaava oppi, joka viedään jatkossa käytäntöön kaikkiin tuleviin kuvauksiin.
  • Jos tekisin kuvaukset nyt uudestaan, kokeilisin vielä erilaista, vähemmän tekstuurista taustaa ja pohtisin, miten vesiastioista olisi mahdollista saada pienet vesikuplat pois.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti